Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 септември 2015 г.

Не съм очаквал и предполагал, че ще дойде такова време, в което ще бъда подложен на такава яростна дискриминация, на такова преследване и на такива репресии!



Току-що написах до мой близък приятел в София следното писмо; понеже поставям жизнено важен за мен проблем, си позволявам да го публикувам и тук, много е възможно някой от всички вас, които ще прочетете писмото, да може да ми окаже известна помощ и съдействие по решаването на толкова важния за мен проблем, тази е причината, моля да ме извините за което, но съм принуден да постъпя така:

Здравей, А.,

Опитвам се през тия тия две последни седмици да се намеря работа като учител по философия в Пловдив, но се оказва, че това е невъзможно. Изглежда някои властни фактори се месят да не ме допуснат в образователната система и по тази причина, понеже са подложени на натиск отгоре, нито един от директорите на училища, в които кандидатствах, не посмя да ме вземе на работа.

По тази причина взех да се замислям, с оглед да не се стигне дотам да умра от глад (вече четвърти месец съм без никакви доходи и средства за съществуване и едва-едва вече оцелявам!) дали няма да ми се наложи да опитам да си намеря работа в София (а да бягам да се спасявам от преследването извън страната е трудно - предвид напредналата ми възраст и недоброто ми здравословно състояние).

Та в тази връзка искам да те помоля да проучиш въпроса за това може ли да се намери някаква скромна квартира в София като за беден и непретенциозен интелектуалец, да има къде да отседна и евентуално да опитам да си потърся работа там. Тази ми е молбата. Не виждам за момента друг изход. Положението е направо катастрофално.

Аз никога до този момент не съм очаквал и предполагал, че ще дойде такова време, в което ще бъда подложен и то на моите години на такава яростна дискриминация, на такова преследване и на такива репресии - и то тъкмо заради моите възгледи за едно по-съвременно и адекватно на нуждите на младите преподаване на философията.

Това е. Хубав ден ти желая!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Пак плачеш безпричинно. И се излагаш. Няма смисъл да плачеш не можеш да трогнеш никой. Ти съвсем справедливо си уволнен и ние от сплотения колектив на ТЕТ Ленин най-човечно ти казахме да си търсиш работа като метач на улицата а не като учител. Ти не ни послуша. Сам си си виновен. Реви колкото искаш няма да се трогне никой. Заслужил си си съдбата. Целият сплотен колектив на ТЕТ Ленин е убеден в това.

Анонимен каза...

А в гимназията и училището в Долна баня няма ли свободни места за учители? Така ще си спестите пари за квартира. Освен това защо не пробвате да преподавате частни уроци по философия за ученици и кандидат студенти? Или пък да преведете някоя философска книга от руски за някое издателство?

Ангел Грънчаров каза...

Няма места за учители по философия в Долна баня. Благодаря Ви много за загрижеността, но човек едва ли може да се издържа от хипотетични частни уроци по философия - и то особено пък в България. Или от преводи на книги, и то от руски на български - и то особено при положение, че сам има купища издадени собствени и непродадени авторски книги. По простота причина, че на човек му се налага да яде все пак всеки ден...

Анонимен каза...

Да, ако някъде изобщо директорите на училища в България мислят различно, то това ще е най-вероятно в София.

Maria Vassileva

Ангел Грънчаров каза...

:-) Да, и аз имам такава надежда...