Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Инициативна група от граждани събира подписи под искане г-н Министърът на образованието и науката да уволни директорката на ПГЕЕ-Пловдив


Във връзка с произнесената от Пловдивски Районен съд ПРИСЪДА № 322 от 29.10.2015 година, с която директорката на ПГЕЕ-Пловдив Стоянка Анастасова е призната за виновна в престъпното деяние "клевета" и е осъдена да плати солидна глоба на държавата и също така известна парична компенсация на тъжителя, именно на моя милост, ми се обадиха много хора, включително и колеги, работещи в училището. Поздравиха ме за постигнатия морален реванш, а също така и ми поставиха някои необходими въпроси. Примерно възникна, в хода на тия срещи и разговори, идеята всички ние, в качеството ни на граждани и данъкоплатци да направим нещо за да подсетим ръководните и отговорните длъжностни лица в Министерството на образованието и науката да си изпълнят задълженията, примерно като им зададем ето тези крайно належащи въпроси:

1.) Какво следва да направи МОН след като за кой ли път съдебната власт произнася осъдителна присъда или пък отменя неправилно решение на директорката на ПГЕЕ-Пловдив?

2.) Правомерно ли е разноските и адвокатските възнаграждения за тази поредица от нескончаеми съдебни дела, заведени срещу директорката на ПГЕЕ-Пловдив, да бъдат поемани от бюджета на училището, т.е. да бъдат плащани от нас, данъкоплатците?

3.) Не е ли по-естествено тия пари да ги плати от собствения си джоб самата съгрешила, самата ръководителка, която е известна най-вече с толкова многото погрешни решения, които след това съдът отменя като неправомерни, неправилни и незаконни?

4.) Какви организационни изводи възнамерява да си направи ръководството на МОН, което е назначило г-жа Анастасова на този отговорен пост, след като се стигна до тази ситуация съдът толкова често да отменя неправилно взети от нея решения?

5.) Дали ръководството на МОН все пак не е поне малко обезпокоено, че на тази база може да се направи логичния извод, че и много други решения на въпросната директорка, придържаща се към такъв анахроничен стил на ръководство, най-вероятно също са неправилни, също нанасят вреди на училището, нищо че не са били обжалвани по съдебен ред?

6.) При това положение готово ли е ръководството на МОН да продължи и занапред управленския директорски мандат на г-жа Анастасова, не е ли по-разумно той да бъде предсрочно прекратен?

7.) Правена ли е изобщо някаква атестация на г-жа Анастасова като директор, защо резултатите от нея не са публично огласени?


Като данъкоплатци настояваме тези изводи на МОН да бъдат публично огласени в най-скоро време.

Смятам (в единодушие с моите приятели от ПГЕЕ-Пловдив и с други граждани, обезпокоени от тази фрапантна история с ръководството на ПГЕЕ), че поне тия въпроси следва да бъдат зададени на ръководството на МОН и то в най-скоро време - и в подходящата за това форма. Понеже все някой трябва да свърши тази работа, ето, няма как, принуждавам се да я свърша аз.

Затова моля гражданите, които смятат, че горните въпроси трябва да бъдат зададени в подходящата форма и то в най-скоро време на ръководството на МОН, иначе казано, на самия отговорен министър проф. Т.Танев, било под формата на петиция, било устно, под формата на среща, на аудиенция в МОН, било по някакъв друг начин, примерно чрез медиите, та значи моля гражданите, които подкрепят тази инициатива, да си дадат по-долу, където са коментарите, името и фамилията, което ще бъде знак, че са готови да подпишат такъв един документ до Министъра. Нека да опитаме да съставим нещо като подписка на инициативна група от граждани, която възнамерява да поиска от г-н Министъра оставката на директорката на ПГЕЕ-Пловдив. Напълно съзнавам, че работещи в ПГЕЕ-Пловдив не смеят да се подпишат под такава една петиция или под едно такова искане, защото ако някой дръзне да се подпише, това означава, че ще си има твърде много проблеми и главоболия, непременно ще му бъде отмъстено от авторитарната директорка. Добре зная, че по тази причина никой от работещите в ПГЕЕ-Пловдив няма да посмее да се подпише под такъв един документ; ако някой от тях иска да ме опровергае, т.е. да покаже, че смее да се подпише, ето, да заповяда, нека да се подпише; нищо не му пречи да се подпише, нали така? Ама все пак няма да се подпише - защо ли е така? :-)

Но други граждани, дето не са под властта на въпросната директорка могат да се подпишат, всеки има право да се подпише, защо всички ние сме данъкоплатци, а с нашите пари г-жа директорката на ПГЕЕ-Пловдив плаща всички разноски за въпросните нескончаеми и многобройни съдебни дела. Ако искате за такива неща да бъдат прахосвани парите ви, моля, не се подписвайте, аз примерно не съм съгласен моите пари да бъдат потрошавани за съдебни и адвокатски разноски, правени от г-жа Анастасова. Толкова по този въпрос, хубав ден ви желая!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

4 коментара:

Анонимен каза...

Не го виждам този списък, но бих бил веднага и категорично готов убедено да го подпиша!
Наистина е възмутително въпросната директорка на професионалната гимназия ПГЕЕ-Пловдив Стоянка Анастасова, а и всеки подобен ней държавен служител, нееднократно да прахосва неправомерно, неправилно и незаконосъобразно излиза, щом ги губи делата си - а с тях и бюджетните , т.е. и моите средства !- за да си чеше глупостта, омразата, без просветността, а в крайна сметка - на мен е съвършено ясно, че : управленското си некадърие!Не е допустимо такива лица да не носят отговорност пред никого за разхитените от тях и прахосани немотивирано, необосновано, неправилно, а значи и незаконно, а и много вредоносно бюджетни средства! Ами за нанесените й и, което е по-важното - за продължаването да ги нанася тази директорка и много по-големите й морални вреди, от своето АБСОЛЮТНО И КАТЕГОРИЧНО ВИДНО С ПРОСТО ОКО "управление" и "ръководене" на училището - върху съзнанието, не само на учителите, не само на пострадалите пряко от нейните управленски решения, отменени от съдебните, но и на възпитаниците му и на техните родители....
Как така и защо такива държавни служители ще бъдат оставяни от отговорното министерство и министъра му на работно място, което е видно , че не заслужават да заемат и безумно безнаказано да продължават, да вредят на държавата, но преди всичко и на нейните граждани!
Само за сравнение, не го одобрявам и не съм съгласен със смъртното наказание! - в Китай разстрелват подобни "служители"!

2015.11.05г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Готов съм да се подпиша, но къде е тази подписка.
Томи Томев.

Ангел Грънчаров каза...

Само сондирам мнения, да видим дали ще се престраши някой от работещите в ПГЕЕ-ПЛОВДИВ да изрази подкрепа на инициативата, и след ден-два ще направим и подписката. В сайт за подписки и петиции. Благодаря за подкрепата!

Анонимен каза...

Здравствуйте, дорогой Ангел! Я думаю, это правильное решение. Я и мои коллеги подпишем такое обращение к Вашему министру. Еще я думаю, что здесь нужно ставить вопрос и о смене руководства пловдиевского районного управления образования, а также, возможно, начать и их судебное преследование, вплоть до ЕСПЧ.

С уважением,

Ваш друг, Константин Райда, Украина