Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 15 декември 2015 г.

Отчаян апел към проф. Танев: г-н Министър, моля Ви, нещо повече, настоявам: изпълнете си най-сетне задълженията с дължимата смелост и отговорност!



Тази сутрин изпратих следното заявление до ето кои отговорни длъжностни лица, оглавяващи образователната институция:

До проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката;
До г-жа И.Киркова, Началник на РИО-Пловдив;
До г-жа Стоянка Анастасова, директор на ПГЕЕ-Пловдив;
До г-н П.Карпаров, директор на ПГ "П.Парчевич", гр. Раковски

ЗАЯВЛЕНИЕ

от Ангел Иванов Грънчаров, учител по философия, в момента работя на половин щат в ПГ "П.Парчевич", гр. Раковски

Уважаеми г-н Министър,
Уважаема г-жо Началник на РИО-Пловдив,
Уважаема г-жо Директор на ПГЕЕ-Пловдив,
Уважаеми г-н Директор на ПГ "П.Парчевич", гр. Раковски,

Държа да Ви уведомя, че съгласно ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 1182/С., 10.12. 2015 г. на Върховният касационен съд, състав на трето г. о. по въззивно гр. дело № 835/2015 г. на Пловдивски окръжен съд фактически влиза в действие РЕШЕНИЕ № 808/05.05.015 г., гр. Пловдив, с което, цитирам:

ПРИЗНАВА за незаконно и като такова отменя уволнението на Ангел Иванов Грънчаров, ЕГН ********** ***, извършено със Заповед № 860/19.05.2014 година на Д. на ПГЕЕ-Пловдив, с адрес гр. Пловдив, ул. Пещерско шосе № 26 за прекратяване трудовото му правоотношение на основание чл. 328 ал.1 т.5 от КТ, като възстановява ищеца Грънчаров на заеманата преди уволнението длъжност „старши учител” п. по о. п. „п. и л., е. и п.,ф., с. и л.” в Професионална гимназия по електроника и електротехника – Пловдив, гр. Пловдив.

Съобразно това Ви призовавам, като отговорни длъжностни лица да изпълните задълженията си, а също така и да проведете надлежния контрол по точното изпълнение на разпорежданията на уважаемия съд.

Уважаеми г-н Карпаров, искам тук да Ви благодаря за това, че в най-тежък за мен момент, когато директорите на всички училища в Пловдив, в които кандидатствах за обявените от тях учителски места по философия, като един отхвърлиха кандидатурата ми, Вие постъпихте законно и справедливо, назначихте ме на работа, зачетохте моите преподавателски права, игнорирани по толкова груб начин от въпросните поддали се на недопустим натиск администратори. Понеже имам известни опасения, че е напълно възможно директорката на ПГЕЕ-Пловдив отново да ме уволни (интересно е обаче този път по кой ли параграф ще измисли да постигне тъй сърдечното си желание?!), то Ви моля, според Вашата преценка, да изнамерите законния начин евентуално при сбъдването на моите очаквания пак да мога да се върна (стига това да е възможно и законно) на работа в повереното Ви училище - защото не ми се иска посред зима да остана без работа на улицата.

Уважаеми г-н Министър, позволявам си да Ви обърна внимание на това, че Вашата декларирана многократно пред медиите загриженост "да пазите спокойствието в системата" в конкретния случай, надявам се, не бива да се разбира в смисъл, че Вие лично се самосъзнавате за нещо като бдителен страж на интересите най-вече на несменяемата, безнаказана и често тъй арогантна в поведението си министерско-директорска номенклатура, съзнаваща се като хегемон, като носител на пълната, реална и безконтролна власт в образователната сфера. (Вие дори имахте добрината да се похвалихте, че до момента не сте бил уволнил нито едно ръководно длъжностно лице в сферата на образованието, с изключение на някаква министерска секретарка!) Защото тази Ваша охранителна настройка, както виждаме, влиза в остро противоречие с коренните действителни интереси на всички, които са ангажирани в намиращата се в бедствено положение образователна сфера - доведена до това си ужасно положение тъкмо благодарение старанията на въпросната номенклатура. Вашата лична философия на тъй добродетелното Ви министерстване, основано на поддържане на толкова разлагащото и сеещо повсеместна анархия и апатия спокойствие влезе също така в дълбоко противоречие не само с принципни повели на човешкия морал, но и с разпоредби на самия закон, с правни императиви, предписани Ви от закона. Налагат се промени, и то най-решителни - защото пазенето на тъй отчайващото статукво в системата, опасявам се, е гибелно: кариеристичните интереси на бюрократите в никакъв случай не бива да стоят над интересите на младите, на учениците, на техните родители, а също така и на учителите, а в крайна сметка и на цялата ни многострадална нация.

Главният, коренният интерес, стоящ над всички други интереси, по моето дълбоко убеждение, следва да бъде единствено този: младите трябва да получават качествено, съвременно, а това значи свободно по духа и по наредбата си образование, даващо пълен простор за развитието, за разгръщането на техните интелектуални, душевни и личностни сили. Ще Ви се наложи, предполагам, в конкретния драстичен случай да предприемете мерки, с които да бъде нарушен комфорта на някои толкова усърдни бранители на пагубното статукво, които не зачитат никакъв друг интерес освен своя собствен егоистично-кариеристичен интерес. Това, че моя милост като учител по философия се съзнавам като горещ привърженик на дълбоките същностни промени в българското образование с оглед неговото осъвременяване и привеждане в синхрон със самата идея за образование, надявам се, няма и занапред да е главното основание за провеждането на нови, още по-брутални репресии над мен, осъществявани от покровителствани от Вас длъжностни лица, заемащи твърде отговорни позиции - било в ПГЕЕ-Пловдив, било в РИО-Пловдив.


Мисля, че е крайно време по моя толкова крещящ случай да дръзнете най-сетне да предприемете съответните административно-организационни изводи с оглед да изпълните предписаните Ви по закон отговорности - защото ако това не бъде сторено, то ще означава, че Вие лично си позволявате да покровителствате административния произвол, тормоз и терор, независимо от това, че тази недопустима практика встъпи, както това толкова убедително се доказа - и то по съдебен ред! - в пълно противоречие с повелите на правото, на истината, на справедливостта и най-вече на самата законност (според цитираните по-горе решения на най-висшите съдебни органи). Моля Ви, нещо повече, настоявам: изпълнете си най-сетне задълженията с дължимата смелост и отговорност! Сторете най-сетне това, което сте длъжен да сторите! В противен случай, ако не предприемете и този път нищо, това ще значи, че самият Вие, като Министър, сте дръзнал да покровителствате анархията, беззаконието и произвола в ръководената от Вас сфера, а това вече е скандално, това е нетърпим гаф, изпълнен с последици вече за Вас самия!

Ще се радвам това мое заявление да допринесе за по-скорошното изпълнение на предписаното от съда и закона, за което като съвестен български гражданин и данъкоплатец не само апелирам, но и с право настоявам!

15 декември 2014 г.
Пловдив С УВАЖЕНИЕ: (подпис)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Вярно!


Constantine Raida

Анонимен каза...

Браво!

Feodor Ilivanov

Анонимен каза...

Здравейте,
Заявлението Ви е входирано с № ПД-07-199/15.12.15 г.
Успешен ден!
РИО - Пловдив

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря много!

Анонимен каза...

Грънчаров, не се мисли за толкова важен и интересен, министърът изобщо няма да се трогне от твоя рев. Той подкрепя госпожа Анастасова, защото тя пък е подкрепяна от господин Бойко Борисов. А ти си никой затова в нашето училище повече няма да стъпиш. При портиера можеш да си вземеш новата заповед за уволнение! Твой крак в училището ни няма да стъпи.

Анонимен каза...

Уважаеми господин Грънчаров,

Изпращам Ви входящия номер под който е регистрирано вашето заявление в МОН получено по електронната поща 94-8072/15.12.2015 г.


Желая Ви приятен ден.

Латя Махлелиева
Старши експерт в дирекция „Канцелария и административно обслужване“ при
Министерство на образованието и науката

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря Ви много!

Анонимен каза...

РИО - Пловдив го е "входирало", МОН му е поставил "входящ номер". Тези две институции на какъв език си говорят?