Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 8 януари 2016 г.

Нещо като психологически тест на тема... "Антъни Хопкинс"


Знам, че темата е деликатна, разбирам, че "дърпам дявола за опашката", съзнавам, че по този начин без да искам мога да спомогна за възникването на един неприятен прякор на собствената си особа, но ето, пак искам да кажа нещо: вчера други ученици, групичка от мои ученици (трима) дойдоха след часа при мен в коридора и ми казаха, че "удивително" съм бил приличал на... Антъни Хопкинс! :-)


Аз се изсмях и им казах, че най-вероятно си правят джумбуш, че се майтапят, казах, че оценявам майтапа им, те обаче ми казаха, че говорят сериозно. Най-вероятно причина е това, че и моята коса вече е почти бяла като на въпросния артист, не знам, но те твърдят, че имало "поразителна прилика".


Не съм суетен, такива неща са ми чужди, но ето, отбелязвам факта, така ми казват и други хора. Тази сутрин, гледайки клипчето на предновогодишното издание на предаването "На Агората..." обаче ми се стори, че наистина сякаш приличам малко на известния британски актьор. Та макар че е доста глупаво, искам да попитам и вас, ето някои снимки от това предаване: на вас как ви се струва, има ли някаква прилика или се заблуждавам на базата на това, че аз лично много харесвам и уважавам Антъни Хопкинс?


Дали при мен това не е нещо като проста оптическа измама? Щото човек, първо, най-много от всичко на света обича себе си, а на тази база по-нататък е способен да направи какви ли не глупости, излагации, маймунджулуци...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

15 коментара:

Анонимен каза...

"Пловдивският Сократ" Грънчаров бил приличал сега пък на.... Антъни Хопкинс!!!!!!! :))))))))))))))))) Да се смее ли човек или да плаче?!?! Време е Грънча спешно да иде да се прегледа при психиатър, доста се е влошил напоследък!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Не знам точно за какъв прякор си мислите, но на мен ми идва на ум един прякор, който не бих казал, че е неприятен: "сър Ангел Грънчаров". Дано да носите на майтап smile emoticon . Аз като бях дебел и с дълга коса, някой ми каза, че приличам на Жерар Депардио. Не се очаровах особено много.

Martin Demerdzhiev

Ангел Грънчаров каза...

Да, човек общо взето най-много прилича на себе си. На мен такава муха (че приличам някому, и то на такава голяма звезда!) досега не ми беше влизала в съзнанието, но ето, сега ми влезе. Аз съм много открит човек и по тази причина казвам откровено какво ми се е случило и какви мисли занимават главата ми. Това може да не е прието от "добрия тон" в обществото, но аз лично, признавам си, нямам много високо мнение относно нравственото ниво на нашето общество. По тази причина си устройвам чат-пат разни провокации като тази. Правя си някакви изследвания. Често съвсем за моя сметка. Но... дето се казва: науката иска известни жертви. А иначе не съм маниак на тази тема. Но кой знае как ли тя звучи в различните уши. Та и този момент го отчитам. Винаги има рискове. Никакъв риск няма човек да си мълчи и нищо да не прави, но според мен тогава рискът е още по-голям. И по-страшен даже. От мен такъв "трайчо" явно не става...

Анонимен каза...

Обществото ни е "judgemental". На хората им е скучно. Преди 100-тина години е имало публични екзекуции и хора като нас, които са леко изостанали в социалното си развитие продължават да си устройват такива, само че вербални. И понякога тия екзекуции съвсем не са чак толкова безобидни. Ефекта от това е, че сме сковани, защото ни е страх от присъдата.

Martin Demerdzhiev

Анонимен каза...

Niama nishto neredno da iskate mnenie I to mnogo iskrenno - da naistina ima goliama prilika sas A.Hopkins /samo deto Toi e dosta veche zastarial/

Elena Halatchev

Ангел Грънчаров каза...

Martin Demerdzhiev, ако правилно разбирам изказването Ви (в което не съм много сигурен), един вид Вие възприемате този мой въпрос като че един вид съм си устроил "публично харакири" (самоубийство), щото се отказвам от своя личностен идентитет и се опитвам да се уподобя на А.Хопкинс. Но ако се окаже, че ние имаме известно физиономично сходство (пък и, защо не, личностно такова), това не значи, че аз като личност ще изчезна или пък че че се мъча да се кача на неговия тъй висок пиедестал на световна знаменитост и звезда...

Анонимен каза...

По-скоро се досетих, че е провокация, която може би ще подразни някои хора. На вас ви е интересно как ще реагират хората. Иначе самият въпрос, аз го намирам за странен, но без да му слагам някакъв отрицателен знак. Няма лошо. На мен странностите са ми интересни. Без да правя сравнение, една известна личност в Бургас (шампионка по културизъм), си беше направила селфи с надгробната плоча на майка си. Странно. Реакцията на повечето хора, разбира се, беше типична за "наше село". Изморително е да се четат мненията на съдници. Тя нищо не им е направила на тях самите. Те искат да я учат и да я наставляват. Отношенията по между ни могат да бъдат много по-различни ако престанем с тези работи. Юнг е казал, че съдят тези хора, на които им е трудно да мислят.

Martin Demerdzhiev

Ангел Грънчаров каза...

Да, точно така, съдят тези, на които им е трудно да мислят, много добре казано... разбиращите не прибягват до съдене...

Анонимен каза...

Г-н Ангел Грънчаров прилича на г-н Ангел Грънчаров. Защо трябва да прилича на Антъни Хопкинс или на някой друг артист, певец, политик ?! Оставете тези неща на пуберите, които имат комплекси по отношение външния си вид. Вие сте сериозни хора. smile emoticon

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

:-) Напълно вярно е това. Споделям. Но въпреки всичко ми се иска да направя известен сондаж по тъй необичайната тема.

Анонимен каза...

Само плитките, комуноидни умове могат да се занимават с това на коя световна знаменитост приличат. Както и пъпчивите, празноглави пубери. Грънчаров е от първите.

Мария Василева каза...

Да, приличате доста на Хопкинс - силует, форма на главата...внимавайте обаче с учениците и техните провокации, може да ви ласкаят с някаква цел, понякога измислят жестоки забавления и умеят да лъжат!

Ангел Грънчаров каза...

Мила другарко, нещо сте се объркала съвсем. Нищичко не сте разбрала, тотално не се адекватна на света и на реалностите. Ако си мислите, че Грънчаров наистина много се вълнува от въпроса на коя именно световна знаменитост прилича, това означава, че изобщо не сте в час. Грънчаров с публикациите по този въпрос си прави някакво изследване: единственото, за което си позволи да пише около темата за връщането си на работа в училището, от което преди време беше с гръм и трясък уволнен, беше тази сюблимна темичка, защо ли? Понапънете се да помислите и да се доберете до точния смисъл. Щото изобщо не сте разбрала. Нека този момент да остане загадка за вас и задача за самостоятелно осмисляне. Второ, изразът "комуноиден ум" е нелепица, комуноидът няма ум. И не може да мисли. Което Вие самата превъзходно демонстрирате. Комуноидът всичко си знае, защо му е да мисли? Комуноидът при това винаги знае "единствено правилното", ето, по тази причина нема нужда да мисли. Комуноидът съди, лепи етикети, произнася анатеми, оплюва старателно другата личност, той е зает предимно с тия неща, той нема време за мислене от тях. Като пишете за някакви несъществуващи "комуноидни умове", вие прекалено много величаете комуноидите. Тоест, себе си... ОК, когато измислите какво да ми отговорите по поставената задачка, а именно, кой ли е тайният смисъл от тия "вълнения" на Грънчаров окото толкова тъпата тема "Приличам или не приличам на... Антъни Хопкинс?", тогава ми се обадете и кажете какво измислихте. Ако успеете да измислите нещо де, само тогава ми се обадете. Бъдете здрава!

Ursus Major каза...

Grancharov, stultus es

Ангел Грънчаров каза...

Кажи, руска котешка курво? :-)