Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 20 февруари 2016 г.

Мое писмо до украинския журналист Виктор Каспрук във връзка с репресивното осъждане на наш сънародник от Сочи на 12 години затвор за "държавна измяна"



Вчера научих за тази страшна история и реагирах веднага в блога си: Наш сънародник, етнически българин от Сочи е репресивно осъден по скалъпено обвинение за "държавна измяна", у нас медиите дружно мълчат!. Тази сутрин реших да пиша на свои приятели от Украйна и да ги помоля да ми кажат знаят ли те нещо по този случай, може ли по тяхна преценка да се направи нещо за да помогнем на човека, който е осъден на 12 години по очевидно скалъпено обвинение в "държавна измяна". Ето какво писмо, примерно, написах на журналиста Виктор Каспрук, с когото се знаем от отдавна, още от времето преди Майдана:

Здравствуйте!


В связи с тем хочу Вас спросить: Вам было известно что-то до этого по этом случае, в Украине об этом писали, Вы что-то читали об этом?

Во-вторых как Ва думаете, можно чем-то помочь этому человеку, ведь это страшно, осудили на 12 лет, даже, насколько мне известно, при Сталине давали 10 лет, как возможно так жестоко относится к человеку в наше время таким образом?!

А ничего не сделать чтобы помочь этому человеку - плохо, мне кажется, что долг нас объязывает, как люди и как християне, помочь ему чем можно. Извините что Вас занимаю этим, но я думаю, что это важно, не надо молчать, я лично не могу молчать и все, что в моих силах сделаю чтобы каким-то образом помочь этому человеку.

То, что он болгарин, тоже важно, но все таки это не человечно так относится к ним, если мы люди, должны реагировать.

Всего Вам доброго! С уважением: Ангел Грънчаров

Това написах на г-н Каспрук. Ще пиша и на Иво Инджев по имейла и ще го помоля и той чрез своя блог да даде гласност по случая. Срамота е че у нас нищо не се говори и пише по толкова фрапантния случай на съдебен произвол в путинска Русия, при това приложен спрямо етнически българин, живеещ в Русия.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: