Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 13 февруари 2016 г.

Вдъхновяващи текстове и лекции за съвременното образование



Страница на Втората национална среща за свобода в образованието

Ресурси

На тази страница ще ви предложим вдъхновяващи материали за образованието. Проверявайте редовно за допълнения!
ВидеоСтатии и книги онлайнОбразователни общностиКниги
Кен Робинсън: Как училището убива творчеството (2006, български субтитри)
Сър Кен Робинсън обосновава по забавен и дълбоко вълнуващ начин създаването на образователна система която подхранва (вместо да убива) творчеството.
Кен Робинсън: Започнете революцията в ученето (2010, български субтитри)
В това трогателно и забавно продължение на прословутата си сказка от 2006 г, Сър Кен Робинсън обосновава нуждата от радикална промяна от стандартизирано обучение към индивидуализирано учене – чрез създаване на условия, в които децата могат да развият естествените си таланти.
Кен Робинсън: Как да избегнем „долината на смъртта“ на образованието(2013, български субтитри)
Сър Кен Робинсън очертава три принципа, критични за развитието на човешкия ум – и как текущата образователна култура работи против тях. В тази увлекателна сказка той ни казва как да се измъкнем от „долината на смъртта“ на образованието и как да подкрепяме младото поколение като създадем среда на възможности.
Sugata Mitra: Самоорганизирано учене (български субтитри)
Забраненото образование (2012, 2:25 ч, български субтитри)
Един филм за образованието днес – такова, каквото е и такова, каквото би трябвало да бъде. За учители, деца и родители. За всички, които търсят по-доброто за себе си, деца си, обществото.
Милена Ленева: Как да не загубим 12 години от живота на децата сиМилена Ленева е магистър по когнитивна наука и физика и математика. Активно работи в сферата неформалното, електронното и интерактивното обучение от 15 години. В момента развива и прилага програми за екологично и гражданско образование в НЧ Бъдеще сега и изучава в детайли сугестопедията като метод. Паралелно провежда обучения на учители как да преподават през интернет. Майка на две деца.
Селекция от 10 TED-talks на тема образование, направена от Кен Робинсън(връзката води към сайта на TED, продължителност 2:50 ч. Следват връзки към всяка една от беседите, които може да гледате на този сайт, със субтитри на български):
Alison Gopnik: What do babies think?
Arvind Gupta: Turning trash into toys for learning
Sugata Mitra: Build a School in the Cloud
Jose Antonio Abreu: The El Sistema music revolution
Kakenya Ntaiya: A girl who demanded school
Mae Jemison: Teach arts and sciences together
Shukla Bose: Teaching one child at a time
Shane Koyczan: To This Day … for the bullied and beautiful
Charles Leadbeater: Education innovation in the slums
Salman Khan: Let’s use video to reinvent education
Dan Pink: What motivates learning (на английски)
Alvin Tofler: Moving beyond a uniform, mass education (на английски с испански субтитри)
Кратко интервю с Алвин Тофлър, който смята, че предстои преминаване към демасовизирано общество, в контекста на съвременното образование













































































Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: