Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 9 февруари 2016 г.

"Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани..." - отново публикувам това стихотворение на Хр.Ботев



КЪМ БРАТА СИ

Тежко, брате, се живее
между глупци неразбрани;
душата ми в огън тлее,
сърцето ми в люти рани.

Отечество мило любя,
неговият завет пазя;
но себе си, братя, губя,
тия глупци като мразя.

Мечти мрачни, мисли бурни
са разпнали душа млада;
ах, ръка си кой ще турне
на туй сърце, дето страда?

Никой, никой! То не знае
нито радост, ни свобода;
а безумно как играе
в отзив на плач из народа!

Често, брате, скришом плача
над народен гроб печален;
но, кажи ми, що да тача
в тоя мъртъв свят коварен?

Нищо, нищо! Отзив няма
на глас искрен, благороден,
пък и твойта й душа няма
на глас божий - плач народен!

Христо Ботйов

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

9 коментара:

Анонимен каза...

Това стихотворение Ботев пише в началото на престоя си в Румъния и явно с „глупците неразбрани“ е имал предвид румънците.

Ангел Грънчаров каза...

Да, много умно, румънците има предвид, а нищо чудно Ботев да има предвид... филанкишиите! :-)

Ангел Грънчаров каза...

А румънците, простете, защо са такива големи глупци в очите на Ботева? :-) Интересен проблем поставяте, я да чуем продължението на мисълта Ви? :-)

Анонимен каза...

Защото не разбират Ботев, нито той тях, nu vorbesc româneşte.

Ангел Грънчаров каза...

А българите наоколо разбирали ли са го? :-) Значи Вие сериозно смятате, че поради това, че Ботев не е срещнал разбиране от... румънците, написал стихотворението? :-) А като научил езика на румънците вече отпада причината за стихотворението му, тъй ли?

Анонимен каза...

Ами така излиза. Впрочем Ботев като повечето (хуманитарни) интелектуалци е бил подвластен на депресии и „мирова скръб“, така че няма нищо чудно в подобни песимистични изблици. Голямото изкуство често е плод не на щастие, а на страдание.

Между другото се учудвам, че българите в момента въобще не забелязват и не подкрепят героичната борба на кюрдския народ за освобождение от турско робство. Ако бяха живи Ботев или Левски, сигурни щяха да постъпят по съвсем друг начин.

Ангел Грънчаров каза...

Смешно е твърдението Ви, а също и така глупаво, но както и да е, щом си вярвате, че можете да заблудите някого, вярвайте си...

Простете, а Ви самият българин ли сте? Щото говорите за "българите" сякаш не сте българин. Вие може би сте само "български патриот", който разбира "патриотизма" си като безразделна любов към Русия и СССР? :-)

Анонимен каза...

Е да, пак се вижда, че всички опити да бъдат накарани хората да погледнат на света от друг ъгъл са обречени на неуспех. Просто нещата, които не се вместват в техния мироглед и интереси те ги игнорират, понеже не знаят какво да мислят по тези въпроси, нищо че иначе неуморно ден пишат велики текстове за мисленето. Ето защо не се учудвам, че няма например реакция за кюрдите, а само безсмислени, глупави спорове кого точно е имал Ботев предвид със стихотворението си.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, кои са тия хора, дето "неуморно ден след ден пишат велики текстове за мисленето"? Дай ми координатите на някой от тях, щото и аз също така пиша всеки ден текстове за мисленето. Та да се запозная с тях. Апропо, ти самият що не направиш нещо за кюрдите, а само мрънкаш?