Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 18 април 2016 г.

Предаването "На Агората..." от 14 април, темата е: Можем ли да водим продуктивен дебат?



Приятно гледане, приятни размисли!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

Анонимен каза...

Можем, ако не обвиняваме събеседника, респ. опонента заради щяло и нещяло в пропаганда на КГБ и не му лепим епитети от рода на „товарищ“ и т.н.

Ангел Грънчаров каза...

В дебата трябва да бъдем правдолюбиви. Не може правдолюбивият човек на един таваришч да не отдаде нужното почитание, наричайки го таваришч. Да наречеш един тавариш иначе, а не таваришч, е обидно, ний не допускаме такива неща. Поради извънмерното си правдолюбие. Продуктивен е дебатът, в който се залага на правдивото и честно търсене на истината, това става чрез отдаване на всяко нещо на длъжното. Понял теперь как дела, дарогой таваришч? :-)

Анонимен каза...

Е да, но да наричаш „товарищи“ антикомунисти и разобличители на плановете КГБ е най-малкото недоразумение, но аз съм снизходителен, понеже на повечето хора не им достига интелектуален капацитет да схванат написаното и като не знаят какво да кажат и как да реагират, решават, че най-просто е то да бъде приписано на КГБ.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, не мога да Ви призная за антикомунист и за противник на КГБ при положение че във всяко Ваше изказване откривам несъмнени признаци на обремеността Ви с комунисто-кагебистките догми и лъжи. Опитвате се да шикалкавите, спекулирате, ала точно мен не можете да заблудите. Знам, че Ви изнервя това, но трябва да се примирите. Иначе ме обиждайте колкото си искате. Ако искате ме провъзгласете за враг, за пълен невежа, за какъвто си искате ме провъзгласете, щом това Ви действа успокоително, воаля, правете го! Но да ме излъжете мен няма да се получи. Не става. Не съм нито наивник, нито глупак че да Ви се вържа на лицемерните, на неискрените изхвърляния уж срещу комунистите и срещу КГБ.