Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 31 октомври 2009 г.

Символично предзнаменование: в самото навечерие на Деня на будителите се роди списание ИДЕИ!

От вчера списание ИДЕИ вече е непосредствено достоверен, нагледен, конкретен факт, т.е. съществува в хартиен вид, напълно отпечатано, може да се види, пипне и дори помирише (много хубаво миришат прясно издадените книги и списания, не знам защо е така, но много ме упойва тази миризма!). Днес зам.главният редактор на списанието г-н Алесиян Пацев получи едно топче като начало, а моя милост ще подържи списанието в ръка утре, преди обяд. Най-сетне пътят от една идея, родила се в главата ми, до пълната й реализация, е извървян!

Надеждата ми е в предаването на Д.Цонев по БНТ да стане дума и за списанието, ама ще видим. Фактът, че така са се объркали с представянето ми на сайта си и в клипа, който се върти по Канала, вещае за мен недотам добри очаквания, но да не пророкувам. Нищо чудно да направят така, че да се пази в пълна тайна от зрителите това, че съм автор на книги и главен редактор на списание ИДЕИ. Аз съм казвал много пъти и пак ще го повторя: нищо не може да ме учуди в нашата мила татковина, абсолютно нищо! Туйто!

От понеделник вече списанието трябва да тръгне по своя пък към читателите си. Отпечатано е като начало в 500 екземпляра само, за да се сондират читателските вкусове и прочие. Но дори и само 500 мислещи човека да има в България, това съвсем не е малко, а, какво ще кажете? Според мен даже е много...

Винаги можем да направим допечатка ако се наложи, дано се наложи. Но ние, издателите му, не чакаме пазарен успех, а чакаме един съвсем друг успех. Успех, разположен в други измерения, които съвсем не зависят от това колко хора са си купили списанието и пр. В известен смисъл и никой да не си го купи, то това пак е успех, понеже демонстрира факта, че точно такова списание ни е пределно, жизнено и съдбовно необходимо.

Е, вече има поръчки за изпращане на списанието от градовете Монтана, Русе, Кюстендил, Благоевград, Бургас, така че има надежди списанието да потръгне. За това може да спомогне всеки читател на този блог, независимо дали е почитател на онлайн или пък на книжните издания. Може да го направи стига, разбира се, да има малко що-годе по-широк душевен хоризонт де, ама това се подразбира...

Дълго, спорно и плодоносно пътуване в културната и духовна история на съвременна България ти желаем, наше скъпо и толкова изстрадано списание ИДЕИ!

2 коментара:

xn6 каза...

Честито и поздравления за редколегията!

Резервирам един брой, ако е възможна резервация.

Alek Tomanov каза...

Браво Грънчаров, отдавна не съм се мяркал. Но имам чувството, че се появих в точният момент. Поздравявам Ви за издаването на списанието. Ще го следя от близо. Ако имате нужда от някаква помощ, не се колебайте да се обръщате към мен, моля Ви.

Поздрави,
Алек Томанов