Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 20 април 2017 г.

Беседи в Алтернативното училище на протеста от днес











Приятно гледане, приятни размисли!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

10 коментара:

Анонимен каза...

Много интересно - откога ДАРЯВАНЕТО НА КНИГИ е станало НЕЗАКОННО?!!! Това само за г-н Грънчаров ли се отнася? Защото по телевизиите непрекъснато призовават за ДАРЕНИЯ - по най-различни причини. А тук дарението е в територията на най-критичната сфера на съвремието ни - ОБРАЗОВАНИЕТО и ВЪЗПИТАНИЕТО.Пак въпросът ми е - СПЕЦИАЛНА ПОРЪЧКА ЛИ ИМА ПОЛИЦИЯТА по отношение на "лицето Грънчаров", както е прието да се отбелязва в техните документи за лица "извън приетите според тях законни постановки"?

Въпросът ми е продиктуван от твърдението на г-н Грънчаров, че му забраняват да държи на масата пред себе си книгите си, дори и да са за представянето му и за подаръци!

Иванка Топалова

Ангел Грънчаров каза...

Полицаите ми казаха, че понеже в разрешителното не пишело нищо за книги, то на това основание книгите трябвало да бъдат прибрани - в противен случай съм бил нарушавал закона! Аз почнах да се кръстя пред тях като чух тия толкова интересни думи, а учениците, дето бяха наобиколили полицаите, почнаха да им се смеят. Един ученик снимал всичкото това с смартфона си, по причина на което друг полицай тръгнал към него да му вземе устройството и го заплашил, че ще го бие! :-) Ей-такива интересни и вълнуващи неща стават на протеста при нас... а директорките от прозорците горе наблюдават случващото се с нескриван интерес и с угрижени, кой знае защо, лица. Днес установих и осъзнах, че директорката е активирала всичките си връзки в общината да бъда изгонен от мястото на протеста до централния вход по една-единствена причина: защото стоейки там в гладна стачка съм бил създавал некомфортна обстановка за директорите и учителите, които ходят да ядат кебапчета и кюфтета в насрещното близко капанче, стоейки там, аз съм им бил пречил да си ядат с удоволствие кюфтетата! И затова тя е направила нужното да бъда изтласкан от полицията на другия край на оградата, та да могат да си ядат на спокойствие! Представяш ли си колко добра управничка е тази директорка, колко много е загрижена за спокойното нахранване на послушния й подведомствен персонал!!!

Анонимен каза...

И това, моля ви се, се върши от хора с висше образование, на които е поверено обучението и възпитанието на българската младеж !! Това ли са днешните учители, продължители на делото на даскалите бачо Киро, Ботйо Петков, Пенчо Славейков, Христо Ботев, Добри Войников, Панайот Волов, Васил Кунчев - Левски и толкова много други видни личности, учили нашата младеж ?!

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Добър ден, господин Грънчаров! Знам, какво е образованието в бг, знам също, че българите не осъзнават, че образование което не дава възможност за реализация извън държавата не струва. Още по - малко това образование работи в полза на изграждане на ценностна система.напротив - корупцията и връзкарството започват още от там и след това преминават във всички сфери на обществото. Но аз съм подръжник на тезата, че личност се изгражда в семейството!

Николай Пехливанов

Ангел Грънчаров каза...

Не само в семейството се изгражда личността. Другият фактор е по-голямата общност, обществото в лицето на училището най-напред. Когато в училището работите са поставени на изцяло погрешна основа, се раждат дефектни личности...

Анонимен каза...

После - в университета и на работното място.

Nedelin Boyadjiev

Анонимен каза...

Кой беше казал, че най големия проблем на българското образование са не образованите родители?

Весо Дюлгеров

Ангел Грънчаров каза...

Весо Дюлгеров Освен че са необразовани, те са и дефектни като личности, сиреч, безлични. Калпавото образование обезличностява личностите...

Анонимен каза...

Веднаж вече казах, че за възпитанието на личност факторите са три: семейство; заобикаляща среда и обществени нагласи; и училище. За съжаление семейството е или презадоволено и не се интересува от възпитанието , или се бори за оцеляване и възпитанието му е последна грижа... Обществените нагласи в момента са консумативни и затова са изключително свързани с печелене на ПАРИ, такава очевидно е заобикалящата среда, което се доказва с повишената агресивност сред подрастващите; на училището, поради най-жестокият бич в последните 10 години – делегираните бюджети, са му отнети възможностите за възпитателно въздействие, а това очевидно се осъзнава от подрастващите. Как тогава може да се изисква от подрастващите да си създават ценностна система, ако няма цялостна качествена промяна и на трите въздействащи фактори ?!!!

Иванка Топалова

Анонимен каза...

След като стана нарицателно "РЪНЪТЪ ПРЪЙ БОРБЪТЪ", защо да не се залегне в съзнанието на съвременното ръководство на ПГЕЕ, че "ХРАНАТА Е БАЗА ЗА ВЪЗПРИЕМАНЕ НА НАУКАТА"! Това изглежда е влязло и това им е останало в подсъзнанието им (дали не е въз основа на личен опит?)

Иванка Топалова