Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 16 април 2017 г.

Историите около ПГЕЕ в Пловдив и ситуацията в образованието, описвани в блога ми, са един значително по-голям по смисъла си експеримент по философско консултиране



Тия дни получих следното писмо, публикувам го тук понеже в него се поставя въпрос, който може да е интересен и за други хора:

Здравейте, г-н Грънчаров

Казвам се Д. Александров. Студент съм в Софийски университет. Към момента пиша дипломна работа за завършване на бакалавърска степен на тема върху философското консултиране. Вероятно доц. д-р Веселин Дафов Ви е известен. През втория семестър на 2015 г. се проведе спецкурс върху философско консултиране, което беше първият опит за подобно обучение и институционализиране на практиката. Свързвам се с Вас, тъй като ми е известно, че Вие също практикувате. Във връзка с дипломната ми работа, ако сте съгласен да помогнете, бих искал да Ви задам няколко въпроса, за да съм способен да обхвана в по-голяма цялост практикуването в България.

1) Откога бихте казал, че практикувате философско консултиране?
2) Какви методи, техники, подходи използвате и какво е за вас философското консултиране?
3) Запознат ли сте с историята на философското консултиране и изобщо практикуването на философия в световен мащаб и как се отнасяте към световните движения?
4) Какво е отношението на практиката Ви с психотерапията?
5) Какво е за вас философското в подобно консултиране?
6) Каква е ролята на проблема за Вас по време на консултиране?
7) Бихте ли споделил 1-3 случая, успешни или не, заедно с коментар за тях?

Извинявам се, ако въпросите Ви се струват много или пък не дотам разяснени. Ако нещо е неясно в питането, бих разгърнал въпроса. Разбира се, ако сте съгласен на подобна комуникация.

Така или иначе, предварително благодаря и желая весели празници!

Д. Александров

Здравейте, г-н Александров,

Благодаря Ви за писмото, искам да Ви известя, че непременно ще Ви отговоря на въпросите, те за мен са много интересни, но това не мога да го направя веднага; ала обещавам, при първа възможност, да седна и да отговоря на въпросите Ви! Това ще стане най-късно до седмица, до 10-на дни.

Проблемът е, че на главата ми се стовариха напоследък разни неприятности, в блога ми аз пиша всеки ден за случващото се, между другото, тия истории са един значително по-голям експеримент по... философско консултиране. Да, от години най-усърдно консултирам... образователното ведомство и представителите на тъй арогантната министерска и директорска образователна бюрокрация, положих огромни усилия в тази посока, имам и доста обнадеждаващи, въпреки всичко, резултати. Описал съм ги най-пунктуално в блога и в книгите си.


Тъй че ето, аз вече започнах да Ви отговарям на въпросите :-). В блога ми можете да научите доста по този голям експеримент по "групово философско консултиране", още не зная как точно да го определя, ето Ви последната публикация, в която пак "консултирам" дадени лица:


Напоследък аз друго не правя освен само да консултирам и то по съвсем философски начин много лица и цели съсловия даже! :-)

Сега ми хрумва, какво ще кажете ако дам гласност чрез блога на Вашето и моето писмо, мисля, че едва ли това ще Ви навреди нещо, а пък като Ви отговоря на въпросите, тогава няма да публикуваме отговора ми, за да имате приоритет в публикуването - имам предвид Вашата дипломна работа. Между другото, издавам едно философско списание, нарича се ИДЕИ, ако искате, можем да публикуваме Вашето писмо и моя отговор, това за Вас ще бъде една публикация, тия неща са полезни не само за дипломна работа, а и за дисертация! (Желая Ви да напишете и дисертация по темата, темата, която сте си избрали, е чудесна и много перспективна!)

Щом ми отговорите, ще публикувам (стига да сте съгласен) нашите писма в блога.

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Подлежиш на съдебна отговорност за злоупотребата с чужди снимки без съгласието на собственика им.

Анонимен каза...

Виж това, Грънчаров: http://www.5corners.eu/2014/04/zaplaha/