Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 23 септември 2017 г.

Могат ли парите да заместят свободата?



Или те винаги ще си останат непълноценен заместител. Връзката на пари и свобода е загадка и мистерия. Заслужава да се мисли по този фундаментален проблем. Хората, които не ламтят за пари, постигнали ли са свобода? Можели човек да загуби свободата си като стане роб на парите? Факт е обаче, че парите имат една жестока мистична сила, която властва над човешките души. За пари са ставали и стават страшни злодеяния... а истинско добро с парите нима не може да се прави?! Тогава?

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че е истинско безобразие това, че вие, пловдивчани, гледате безучастно и оставяте 84-годишната баба Марийка да продължава да спи шести месец на улицата, на голата земя! Това е страшен грях, за който ще си платите - ако не се вразумите час по-скоро! Помогнете, моля ви се, на тази стара жена, изпаднала в беда, направете нещичко да й съдействате да си намери подходяща квартира, направете това добро, моля ви се!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

A аз най накрая осъзнах разликата между комунистите - те наблягат на думата колектив и от там нашето патологично нежелание да тръгнем сами като отделни индивиди да се борим с нередностите и да осмиваме тези, които го правят и да му лепваме разни етикети, "защото се различавал от колектива", докато на запад са се осъзнали и знаят че отговорността си е наша и ние сами си ковем съдбата (всеки индивидуално). И от там неумението да изградим силно гражданско общество. Ще трябва още много време да разберем, че не можем всички да сме еднакви и различното стига да е в рамките на правилата не е толкова страшно.

Angel Angelov

Ангел Грънчаров каза...

Така е. Това е много важно. На мястото на доминирането на социалистическия колектив, блокиращ индивидуалната самостоятелност (свободата) трябва да се роди пълноценна човешка общност, състояща се от свободни индивиди-граждани, които умеят да се сработват за постигането на общи и важни за всички цели.