Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Две беседи по етика





Приятно гледане, приятни размисли!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

5 коментара:

Анонимен каза...

Бог е създал Адам!
Това твърдение на човека писал библията е логически равностойно на твърдението, от древна Индия дошло, че Земята се крепи на гърбовете, на четири ли бяха слона! :-)
Затова и, защото и в двете обяснения: възникването на човека и крепенето на Земята липсва...опорната точка!
В първия случай тя се крие в отговора на въпроса: - А кой е създал Бога? Това е живо, разумно Същество с неимоверни разумни способности и мощ, които са чудо за нашите!От какво и кой Го е създал Бога?! И ако допуснем, че Той е вечно съществуващ, много логично е, че и всичко създадено от него е вечно съществуващо, т.е. най-малкото следствие е, че създаването на Адам е човешка измислица, игра и плод на неговото, на човека въображение - която, разбира се и наистина, че не е... Не е вярна и затова отпада от внимателното ни взиране в казуса...:-)
Във втория, който е видимо далеч по-лесен и простичък за отговор, случай от първия, съвременният човек вече има отдавна ясен и категоричен отговор!
В границите на днешното си знание - как аджеба се крепи Земята...който не, че не търпи промяна и развитие...Дори и фундаментално обръщане...Но да го оставим засега...
Същото чака отговора и на първата липса! Дори смея да твърдя, че го има(м)! С известния и познат от историята риск да бъде отречен, оплют, осмян и анатемосан от ...всички! :-)
И от християни, и от мохамедани, дали не и от друговерците...Вероятно и от
учените, които не вярват в Бога...Ами, поне във въображението на човека, бих попитал такива - не вярвате ли?!
Да, отговор в моето въображение има! На първия казус! А той е отговорът на въпроса: - Къде, по дяволите, е и какво всъщност представлява Богът!? Той следва от моята философия! А тя пък, е описана в общи линии, във ФБ ми...Тъй е чоджум! :-)

2017.10.05г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Глупендр.

Анонимен каза...

Това ли успя първосигнално да ти роди бедната куфалничка :-) драги ми, Мимансе?!
Дай нещо по-научно г-н Хлопаща дъска!? :-)
Мерка(н)дер, напъни се!
Руменчо Бърцов....събуди се!
Сашко, прелести, или измисли нещо от Абстралия...:-) Ма, те там май си гледат повече, не пъпа, а очовечаването на аборигените си...за разлика от нашто, увий тъй...гнило, мрачно, безпросветно и потънало в ледено-дълбока, тъпа планово-командна, чиновническо-учителска летаргия, образование...

2017.10.05г. Владимир Петков-Трашов

Ангел Грънчаров каза...

Приятелю Владимир, г-н Петков-Трашов, благодаря ти за коментара, която е добра основа за възникване на истинска дискусия. Ще се включа и аз в нея, щото виждаш насреща ти е само един "опонент", чиято болна главица е измислила единствено "аргумент", изразяващ се с думата "Глупендр" (забележи, изразява се по руски маниер, за руснаците звука "ъ" не съществува!).

Тезата ти, не крия, ме удиви, но както и да е:

Бог е създал Адам! Това твърдение на човека писал библията е логически равностойно на твърдението, от древна Индия дошло, че Земята се крепи на гърбовете, на четири ли бяха слона! :-)

Ти, доколкото ми е известно, си се занимавал с точна наука. Ето по тази причина твърдението "Бог създаде човека!" ти звучи така, както ти звучи. Възприемаш го като пълна глупост. Напълно те разбирам. По проблема не е в това твърдение, то е в твоя начин на мислене. Твоят начин е чисто научен, позитивен, чудесно, но трябва да отчетеш това, че на науката просто не й е дадено да проумее твърдения от рода на "Бог създаде човека!". Просто не й е по силите на наука да постигне смисъла в тия твърдения или изказвания. Те неизбежно й звучат като "пълни безсмислици" и "идиотщини". Но някъде дали пък е доказано, че науката не само може всичко да разбере, но и че нейното разбиране е ЕДИНСТВЕНО МЕРОДАВНО?! Не, разбира се, няма такова доказателство и не може да има. Какво правим тогава?

Твърдението "Бог създаде човека!" е от областта на религията и вярата. Това е съвършено различна сфера. Чисто духовна, това е сфера на духа. Дух (вяра) и разсъдък (ум) са крайно различни сфери. Каквото важи в пределите на едната няма как да важи за другата. Философията също е сфера, която е различна от чисто научната и позитивна сфера на познаващия разум, на ума, на разсъдъка.

Следователно за да се проумее съждението "Бог създаде човека!" се иска да бъдат активирани и останалите душевни сили или потенции на човека. Човек, у когото вярата не функционира, практически няма как да постигне смисъла на изказването "Бог създаде човека!". А какво е вярата ли? Вярата е сила на душата и на духа, която по един духовен (приеми го като "художествен" или "поетичен" за да си го представиш) начин поражда "парадоксални" (от гледна точка само на науката обаче) изказвания от рода на "Бог създаде човека!". Ако си извън почвата или територията на вярата просто няма как да постигнеш смисъла на "абсурдното" изказване "Бог създаде човека!". То е същото аз примерно да нямам никакво понятие що е... "компютър" и на това основание да почна да крещя "Такова животно нема, епа нема!". Ще се изложа страшно, нали така?

Ангел Грънчаров каза...

Философията пък е такова нещо, което умее да разбира всичко. Тя следва да постига смисъла на всякакви изказвания, включително и на научните, и не само това: тя умее да ги съпоставя и да открива границите или законните претенции на различните сфери на духа на човека. Тя, философията, затова е и така дразнеща: масово хората ненавиждат от сърце философията и особено философите. Щото те са в състояние "да обидят" практически всички человеци. Практически никой от човеците не е доволен от това, което говорят философите. Рядкост са хората, които разбират твърденията и преценките на философите. Затова, примерно, моя милост си има такива главоболия с образователните цербери на системата на несвободата (каквато е училището днес). Както и да е. Та ето какво още искам да ти кажа (темата е огромна, но трябва да бъда кратък, не мога да се разпростирам!).

Философията например единствена може да ни научи, че следва да се отнасяме с уважение към изказванията на хора и личности, чиято душа, така да се рече, съществува в други измерения, примерно в сферата на вярата в Бога, на разума, на поезията, философия и пр. Вярно, техните твърдения неизбежно ще ни звучат като "глупави", но ний не бива да прибързваме открито да ги назоваваме "глупости". Трябва да разберем, че нашата спонтанна реакция, ако си я позволим, говори много повече срещу нас, а не срещу опонента ни - или оня, който неслучайно мисли различно. Прощавай, но религиозните хора може да ти изглеждат "глупаци" или "болни", но това не значи, че те наистина са такива. Просто така ти изглеждат. Но че ти изглеждат такива не значи че наистина и действително са такива. Истински вярващия в Бога човек, примерно, няма да си позволи да определи твоите твърдения като "глупости". Просто трябва да се уважаваме. Ние сме различни и слава Богу че е така! Ако бяхме еднакви щеше да живеем в ужасен кошмар! Ако, прочее, човекът не беше създаден от тъй мъдрия и истински Бог, тогава щяхме ли да бъдем толкова различни?! Не, разбира се, тогава щяхме да бъдем напълно различни. Това, че сме различни е направо божествено качество - и в този смисъл то наподобява вечността. То е изключително разумно и дори справедливо. Природата е неспособна на такава индивидуализация на съществуващите неща: маймуните са абсолютно еднакви, нали така? Както и говедата, прочее...

Спирам дотук. Ще ми бъде изключително приятно да продължим спора! Ти си умен и разумен човек, разбираш толкова много неща, знаеш, че понякога и сърцето си трябва да слушаме, нали така - защото ако не го слушаме ще изпаднем под тиранията на едностранчивия разсъдък и ще тогава ще почнем да крещим:

Бог е създал Адам! Това твърдение на човека писал библията е логически равностойно на твърдението, от древна Индия дошло, че Земята се крепи на гърбовете, на четири ли бяха слона! :-)

Хубав ден ти желая! Бъди здрав!