Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 7 ноември 2017 г.

На вниманието на Светия Синод на Българската православна църква и на Негово Светейшество Патриарх Неофит


Реших тази сутрин да напиша следното писъмце до упоменатите висш църковен орган и неговия пръв ръководител:

ДО СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - СОФИЯ
ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ
До г-н Горан Благоев, водещ на предаването по БНТ "Вяра и общество"
ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

ВАЖНО ИЗВЕСТИЕ ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от Ангел Иванов Грънчаров, уволнен и затова безработен учител по философия и гражданско образование от Пловдив

Уважаеми господа митрополити, членове на Светия Синод,
Ваше светейшество г-н Патриарх,

Пиша Ви по крайно важен по моя преценка въпрос. Ще се радвам ако ме разберете и си направите съответните душеспасителни изводи или поуки.

Имах шанса да направя един простичък тест относно това доколко е християнин Вашият колега - митрополита на Пловдив Николай. Ето двата текста, в които съм описал всичко, тъй че не ми се налага да го повтарям тук отново:


Тия два текста моля ги разглеждайте като органична чест от настоящето мое отворено писмо до Вас - нищо че са дадени като приложения. Е, вкратце казано: г-н владиката Николай (простете, ако го назовавам неправилно, може би "Високопреосвещенство" следваше да го назова, но нека да не бъдем чак такива педанти в титулуването!) не издържа положително моя тест и доказа, че НЕ Е християнин!!! Показа го на дело, аз му дадох шанс да покаже, че има някакво отношение към християнството, оказа се, че светиня му няма такова!!! Това по моя преценка е потресаващо скандално: на висш църковен християнски водач да му е изцяло чуждо християнското чувство, съзнание, ценности и поведение!!! Тоест, непоносимо за християнин като мен да разбере горчивата истина, че висш църковен християнски водач на Българската православна църква има нескривано антихристиянско съзнание и поведение!!! Аз лично не мога да понеса това откритие и по тази причина, понеже съм потресен до дъното на душата си, дръзнах да Ви пиша и на Вас, уважаеми висши архиереи на Българската православна църква!

С което и Вам, позволете да Ви издам тази малка "тайна", си позволявам да устроя един малък тест - за да проверя доколко и Вие самите сте християни! Не крия, много ми е интересно да разбера Вие самите дали имате нещо общо с християнското мислене, съзнание, ценности и поведение - ще разбера това със сигурност според реакцията Ви! Ако тази истина относно Вашия колега и другар, така да се рече, която Ви казах току-що, поне малко Ви смути и Вие покажете това по някакъв начин (но непременно на дело, практически: "По делата им ще ги познаете!"), това ще ми покаже, че имате някакво християнско мислене, съзнание, ценности и поведение. Ако обаче след като съм Ви поставил в тази интересна ситуация си замълчите и Вие тогава ще се окаже, че и Вам лично, като на владиката Николай, изобщо не Ви пука от това, че открито демонстрирате, че не сте никакви християни!

Това е. Сами избирайте! Сами решете що сте: дали ще признаете, че сте само възпитаници на сатанинските антихристиянски организации КГБ-ДС, или пък ще покажете, че въпреки това сте и нещо малко християни, да ме прощава нашият Велик Спасител за това, че дръзнах да употребя името му в такъв грозен контекст! Та сами решете и покажете истината за себе си, знаете що ни е завещал Спасителят: "Познайте истината - защото истината ще ви направи свободни!". Ако криете истината и лъжете относно това що сте, това пак показва, че не сте никакви християни: за истината ний, християните, сме способни на всичко! Дори и живота си следва да жертваме заради Истината - както направи това нашият Велик Спасител!

Простете, че си позволих да Ви напиша това назидателно и в някакъв смисъл обидно писмо, но, повярвайте ми, бях длъжен да го сторя. Правя го по чисти ценностни и духовни подбуди. Моят човешки, учителски, философски и християнски дълг ме призова да го направя - и аз не намерих сила да се противопоставя на неговия тъй могъщ духовен зов! За Ваше добро го правя, дано поне това осъзнаете - и дано поне заради това не ми се разлютите дотам, че да ме прокълнете! Но и да се кълне обаче не е християнско поведение, по моите скромни познания в тази област е точно така.

Бъдете здрави! Вярвам, че в крайна сметка ще сте ми благодарни заради шанса, който Ви дадох - ако сте сгрешили, ако сте се самозабравили (подобно на Вашия скъп колега Николай), ето, сега можете да се поправите и да се покаете дори. Но Вие би следвало по-добре от мен да ги разбирате тия работи, затова млъквам.

Пловдив, 7 ноемврий 2017 г.

С най-добро - т.е. човешко и християнско - чувство Ви отправям поздрав от сърце: (подпис)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

6 коментара:

Анонимен каза...

Гранчаров е изцяло луд!!!!!!!!!!!!!!! Той трябва да бъде вързан и натикан в психиатрията!!!!!!!!!!!! Няма ли кой да се смили над него и да облекчи страшните му страдания!!!!!!!!!!!!!!!! Колко права е госпожа директорката на тет ленин че го провъзгласи официално за психически болен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Добре че ни отърва от тоя нещастник!!!!!!!!!!! Който дълги години се подвизаваше и като "учител"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ursus Major каза...

Абе, тъпунгер, тая анонимната с удивителните ти е праснала два коментара в 8 без 10 тая сутрин; ще рече човек, че станала-нестанала веднага се лепва да ти коментира тъпунгерските писания. Няма закуска, няма през тоалетната да мине, няма нещо друго да свърши, първо в блога ти да коментира.
Това само ще е някоя колежка от ТЕТ-а, тайно влюбена в тебе, готова да се съеши с тебе при първа възможност, ще знаеш!

Анонимен каза...

@Грънчаров,
Честит празник, комуняга!

Йосиф

Анонимен каза...

Грънчаро-о-о-ов, Грънчаров, заприличал си на бясно куче - лаеш и хапеш де що видиш около себе си. Досега ти бяха виновни комунистите, руснаците, мутрите, олигарсите, сега ти е виновна цялата Българска православна църква, начело със Светия Синод за това, че си професионално непригоден и нямаш качества да работиш като учител даже по трудово обучение, да не говорим за философия и гражданско образование!

Времената се променят и ние се променяме в тях, но не всички, и не достатъчно бързо. Вместо да се огледаш около себе си и да си намериш достойно място в променящия се свят, ти си се зациклил на темата "пещерен антикомунизъм" от края на миналия век и стигна до това, че и църковните ни йерарси обяви за "комунисти".

Владиката може да ти намери безплатно лечение в клиника за душевно болни, може да те подпомогне социално с един чувал боб и един чувал картофи. Владиката обаче не може да ходатайства за един очевидно болен и неуравновесен човек да преподава и да осакатява душите на децата в училището.

Първо извади гредата от собственото си око и тогава посягай да вадиш сламката от очите на братята си.

Ангел Грънчаров каза...

Последната тъй морална другарка би ли имала доблестта да си съобщи името - след като толкова парадира с тъй лицемерната си "добродетелност"! :-) Другарке, излагаш се, не се връзват моралните ти проповеди с тая крещяща безнравственост: да пишеш анонимно щото те е страх да застанеш зад думите си! :-) Срамуваш се защото лъжеш ли?! Или щото си клеветница?! Или щото си мръсница?!

Тъй че, драга другарке, възползвай се сама от съвета, който така охотно даваш: "Първо извади гредата от собственото си око и тогава посягай да вадиш сламката от очите на братята си."

Апропо, що си се толкова загрижила за мен: погрижи се първом за себе си?! Остави ме мен, аз, виждаш, правя нужното за да си защищавам правата и достойнството! Боря се. Остави ме мен. За себе си се погрижи. Опитай се да надмогнеш деморализацията, която те тресе!

Апропо, ти даскалица ли си?! На що учиш учениците, на подлости ли?! Щот човек учи другите на това, което сам най-много умее. Ти нещо друго освен да правиш подлости и мръсотийки умееш ли?! :-)

Анонимен каза...

Антихристка! Антихристка! Антихристка!