Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 26 ноември 2017 г.

Станете мислещи, зафанете се да мислите усърдно - и тогава ний, мислещите и разумно действащите, заедно ще променим България!


Ако един човек каже една лъжа и ако успее дълго време да я поддържа, с времето сам ще започна да вярва в нея. (Азис Несим)

Напоследък все по-често се говори за "фалшиви новини", за "пост-истина" и дори за т.н. „пред-лъжа“. (Даже започнаха да говорят пост-истинно за... пост-истината, ний сме истински факири, невъзможни неща за нас нема, епа нема!) Ний сме си страна на лъжата и на лъжците, ако трябва да говорим (или пишем) по-прямо и по-директно, употребявайки не чак толкова изчанчени учени и свърхмодерни думи. Истината била "нещо непълно относително", истината била "непостижима, съмнителна и дори твърде опасна абстракция", изобретена от "изцяло смахнатите идеалисти", всеки човек си бил имал "своя собствена истина" (както всеки си има свои собствени и оригинални непрани гащи, примерно), а пък по-оправните за едно и също нещо си били имали и по... две-три истини, колко му е: у нас тарикати колкото щеш!

Да, най-важното е да си тарикат, да си от тарикатите, а не да се минеш да си от балъците, щото, знайно е, без балъци не може да има тарикати - нали така? Води се ожесточена, безжалостна, направо страшна и дори кошмарна война за власт над съзнанията, за контрол над умовете на хората, които, както знаем, в мнозинството си изобщо не обичат тази толкова неприятна работа - мисленето. За бавномислещите, да не говорим пък за немислещите хора е крайно непостижима тайна (и е дори пълна невъзможност) това как да умеем да разграничаваме истина от лъжа; много често става така, че тия ошашавени трудномислещи хорица съвсем уверено тъкмо лъжата смятат за истина, а истината - за лъжа. (Тази сутрин си позволих да направя публикация с крайно възмутителното заглавие Как възприемате тия твърде проницателни мисли на Адолф Хитлер?, там този зъл демон, този бесен злодей е казал някои доста добре звучащи мисли по тия толкова важни въпроси; очевидно не от вчера се мисли по тия теми!)


Да, напълно е възможно човешки същества масово да бъдат завладени от откровени глупости, фикции, илюзии и прочие от рода на тази, че, примерно, "човеко от народо" Боко Борисов (или Славито Учиндолский, или тарикатчето Никито Бареков, да речем!) "непременно ке ни оправят", да, човешкото обезумяване не е толкова рядък феномен, както би ни се искало. Податливостта на човеците спрямо лъжата и глупостта не е от вчера, но в наше време сякаш се вярва в най-откровени глупости, искате ли да ви изброявам още такива глупости, която от коя по-пищни?! (Примерно, че съветската армия ни била "освободила", но не е ясно от какво по-точно ни е "освободила"; може би ни е освободила съвсем определено от... акъл, от понятие за чест, от самата свобода най-вероятно ни е освободила, от национално достойнство ни е освободила и то дотам, че ето, продължаваме си преспокойно да сме си нация-курва, да сме си нация, съставена предимно от дебили, които без капчица неудобство се прекланят пред историческата лъжа за "вечно освобождаващите ни", представяте ли си, "братя-освободители" (които, апропо, ако бяха такива "освободители", ако изобщо знаеха що е свобода, отдавна поне самите себе си да бяха освободили!).

Дааа, идиотизмът из нашите родни предели не е от вчера, той, така да се каже, е дълголетен, дори е също така многовековен (а за тъй прелестната лъжа за т.н. "петвековно турско робство" вие самите нима не сте готови да скачате на бой, нима не сте готови да смажете от бой оня, който дръзне да ви посегне на тъй свидното "робство"?). Та с това доста разтегнало се въведение едва сега се приближавам към въпроса, който всъщност тази заран ме заинтригува дотам, че реших да попиша малко, опитвайки се да разгадая ето каква чудесна загадка.

Един стар-и-в-същото-време-новоизлюпил-се политик - няма да му споменавам името за да не си цапам още повече текста, макар че едва ли е възможно да го оцапам повече след като по-горе вече споменах имената, които споменах; е, добре, ще му спомена името, казва се Георги Марков (ясно не писателя-антикомунист, убит по нареждане на ДС и на диктатора Тодор Живков, апропо, гледахте ли тъй умилително-прочувствен филм за бай ви Тодор Живков по БНТ вчера?!), става дума за оня, другия Георги Марков, не ченгето от ДС, дето е академик от БАН, а онова другото ченге от ДС, абе онова "седесарското" ченге, дето стана боковист, нали се сетихте вече?! - та този именно "знаков политик", вече от ГЕРБ, има добрината да каже в едно свое сравнително старо интервю (от 2013 г.), че у нас никой не можел да каже какъв е разумният изход от батака, в който сме затънали; а ако някой успее да каже какъв е изходът, требвало, видите ли, автоматично да му дадат... Нобелова награда! Това внушение, че "Нема, епа нема никакъв изход!" как ви звучи на вас лично?! Чий интерес то обслужва, по вашему?! С целия си "авторитет", с извинение, таз "седесарска икона" ни убеждава, че било нямало никакъв изход, ерго, че и да мърдаме, и да шаваме, "по-добро" от това, което имаме, няма и не може да има! Ерго, близко до ума е, че въпросното ченгесаро-мафиотско-мутренско-олигархично-путинистко статукво е направо непоклатимо, дотам, че то ще си бъде наша вечна и неизменна съдба, взе ли поне малко да ви просветва накъде бия, а, драги ми албанско-български реотани или крушки, ако предпочитате?!


Нема никакъв изход и това е, а особено пък нема разумен и това значи реалистичен, т.е. постижим изход от туй... ново робство, което ни се стовари на тъй свикналите към яремите на робуването наши тъй дебелокожи шии или вратове. Зехте ли да сфащате накъде бие този тъй умен другар с толкова славно минало?! Затуй требвало било, по неговата теория, сички да почнем да се прегръщаме, и ченгета, и комунисти, и боковисти, и патреоти, требвало да осъзнаем най-напред, че сме българе, требвало да загърбим сички различия, требвало да установим една хубава, здрава, непоклатима изцяло путинистка патреотично-православна-рублофилска организация на тъй изстрадалото от проклетата демокрация наше общество, взехте ли да ви просветват крушките, дето са ви у дебелите кратуни, хайде де, що се умълчахте толкоз?!

Нема оправия, а най-лошото е, че тоз матр`ьял даже и чутовний бабаит Боко Банканский не може да направи онез чудеса, които върши (понеже му е по-убав матр`ьялот!) унгарский бабаит Орбан, тази е тезата на другаря Марков, който, предполагам, с тия "толкоз разумни" думи сигур заслужи и депутатското се место, е, верно, наложи ме се да произнесе некоя и друга пламенна реч в прослава на Боко на техните партийни съезди и хоп, стана снова депутат! Абе важното е да тарикат, другото са пълни глупости, а най-голема глупост из нашите родни предели е... истината, нали така?! Важното е далаверата да върви, нали така?! Абе, Грънчо, що си такъв тъпунгер та се бориш за некакви си там твои лудешки истини бре, ти ли ке оправяш... българското образование бе, ти ли ке ни оправяш държавата бе, ти ли ке ни просвещаваш що е истина бре, идиотино, тъпунгер неден, ти ако имаше капчица акъл, все некой до тоя момент щеше да те оцени и отдавна да се беше набутал у Парламенто?! Я виж какви подвизи направиха другарите Иво Христов, професоро, не оня, другия, "журналиста", дето е съветник на Президента, ама и този последния де, и двамата Иво Христовци направиха шеметна кариера, също такава кариера направи Антон Тодоров, Никито Бареков пък виж докъде стигна даже, Ангел Джамбазкий докъде стигна го погледни, ами Сашко Симов виде ли как високо се возвиси, абе кво да ти хортуваме, ти си си доказан идиот и тъпунгер, нали сам си го признаваш?! (Просто цитирам най-вероятния коментар, който непременно ще ми напише таз сутрин дежурният ми оплювач в блога, нарича се Лимон Ментекадър - или Рамон Меркадер, не помня вече, готов съм да се обзаложа, че точно това ще ми напише, искате ли да се обзаложим че точно това ще напише?!) Както и да е, да оставим майтапите, ами да погледнем сериозно на проблема: има или няма изход от положението, в което сме се оказали?!


Аз смятам, че има, даже нещо повече, ще дръзна да ви кажа, че знам как именно можем да излезем от това плачевно дередже, в което се оказахме. Да, има изход, и то съвсем разумен, при това е и доста реалистичен този изход. Има само една малка подробност: дето требва всички ний да се променим съвсем малко. Като почнем да си... мърдаме акълите, като почнем да мислим, да сфащаме, да различаваме истина от неистина, да почнем да умеем да различаваме също така правдолюбивите личности сред нас от тарикатите-шарлатани, които ни лъжат както си искат, а пък ний, понеже сме без акълец, люпим семки, лапаме мухи и им... верваме. Как да започне сред нацията ни да се поражда едно мислещо малцинство, което да започне да се увеличава, да нараства, и то всеки ден? - ето го въпроса, който трябва да решим, с оглед да се доближим до разрешаването на предложения казус. Аз и на този въпрос знам отговора. (Тия, които редовно и внимателно четат моите "размисли и страсти", знаят, че зная, и те също така знаят отговорите.) Не са толкова сложни нещата, както искат да ни внушат това тарикатите. Напротив, много са прости и лесни дори. И ако успеем да направим това, което се иска от нас, което самото време ни го поставя като насъщна задача, тогава ще се спасим, иначе - с право ще се затрием като народ и като страна. Залогът, виждате, не е малък, нали така? Затуй... почвайте да се обучавате в мислене, сфащате ли накъде бия?! Аз пък съм учител и обучител тъкмо по мислене - и това още не сте ли сфанали?!


Леле, колко лош е тоя човек Грънчаров, виждате ли го бре какъв наглец е той?! Мисли се за по-умен даже от... конституционния съдия Герогий Марков, сега депутат?! От Барекова се мисли, че е по-голем тарикат, представяте ли си?! От нашия народний кумир Славчо Учиндолеца даже се мисли за по-мъдър, какво светотатство?! Той нищо чудно да дръзне в един момент да се сравнява с нашта икона, именно с наший первейший по учеността си професор Вучков?! Или дори с професор Божо нищо чудно да почне да се сравнява, пфу, да си плюем в пазвата, щото очевидно тоя наглец е напълно безумен, щом се сравнява с наште идоли, бабаити и титани?! Майната му, да мре щом е толкова луд да посяга на наште икони?!!!

Спирам дотук. Дано поне малко се посмяхте - и обнадеждихте покрай това. Здраве да е. Хубав ден ви желая! И приятен уикенд. Вий мен не ме гледайте, не берете кахър за мен, а за себе си се погрижете. Желая ви успех! Станете мислещи, зафанете се да мислите усърдно - и тогава ний, мислещите и разумно действащите, заедно ще променим България! С Божията помощ ще направим, ще осъществим това свято дяло! Ще си сбъднем мечтите в момента, в който станем мислещи, а на тази основа и разумни - за да обикнем горчивата истина повече от тъй сладките лъжи. До скоро! Ха сега, оплювачи, си поплюйте донасита, разрешавам ви тоя път да поплюете като за световно!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Лесно е сега, когато много рядко има правни санкции за словоблудство да се твърдят разни неща, а защо подобни на вас се екзалтираха на речите на Г. Марков по площади и в парламента, и защо сектата И.К. и самият той мълчат и за събитията преди и сега?

Ангел Грънчаров каза...

Не мълчим, другарко, напротив, единствени казваме истината. А от Георги Марков не са се екзалтирали хора като мен, от него, както е известно, най-много са се екзалтирали тъкмо ченгетата от ДС - и комунисто-милиционерите!