Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 7 март 2018 г.

Защо тълпата - а не народът! - винаги греши?



Ето обосновката ми на тази теза:

Никой, нито отделни индивиди, нито човешки множества, не може да се нарече "народ", няма право на претенцията "ние сме народът", "ние сме глас народен, сиреч глас Божий" и пр. И 5000 човека да се съберат някъде, и 50000 човека да са, и 500 000 да са, те пак нямат право да се наричат "ние, народът". Множествата от хора, самоволно наричащи се "народ", са именно тълпа.

Народът за разлика от тълпата е разумен и мъдър (щото в неговите среди има различни гледища, различни позиции, има действителен плурализъм - поради което народът взема балансирани, разумни, мъдри решения, разбира се, стига хората да са привикнали да водят пълноценни демократични дебати!), а тълпата е подвластна на най-глупави, безразсъдни емоции.

По тази именно причина тълпата, за разлика от народа, винаги греши...

А гнусните популисти, имащи претенцията, че говорят от името на народа и подмазващи се на разпространените настроения на немислещата тълпа, не само че са лъжци, не само че са презрени демагози, но и са най-големи разбойници, щото те се подмазват на народа само и само за да могат при сгоден случай (когато са на власт) да доят и крадат наивния народец колкото се може повече.

Когато мнозинството от народа обезумее и се превърне в лесно манипулируема тълпа, тогава горко на този народ. За да не се превърнат големите човешки маси на народа в тълпа огромна роля има т.н. интелигенция, това са учителите, журналистите и пр., а също така и политиците (стига да са вдъхновявани не от пошли кариеристични интереси, а да имат известно съзнание за дълг). Колкото повече са личностите с развито гражданско съзнание и поведение, толкова е по-малка вероятността големи части от народа да се изродят и да се превърнат в разрушителна тълпа.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: