Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 23 март 2018 г.

В държавата на менте-образованието расте менте-поколение: фалшивото образование ражда фалшиви личности!

Млади, нахални, мързеливи и необразовани... но с претенции

Млади, нахални, мързеливи и необразовани... но с претенции

50% от младите хора, които са извън пазара на труда, са с основно и по-ниско средно образование

Коментар на редактора:

Младите в България имат този проблем. Една немалка част от тях са нискообразовани, но с хипер високи претенции.
Психологията "ми не ми се учи, не ме влече просто, но как ли няма да им работя за 400 лв." е притеснително широко разпространена.
Но нека почнем от по-далеч.
Много често в такива ситуации са младежи от семейства, в които родителите също са нископлатени и са завършили максимум средно образование. Родители обезверени, чудещи се как да вържат месеца, псуващи системата и държавата. И по-притеснителното - родители, неосъзнаващи, че изходът от този порочен кръг е САМО И ЕДИНСТВЕНО образованието.
В такива семейства обаче то често не е на почит. Хора, които не смятат образованието за ценност и най-важен приоритет, няма как да възпитат този дух у децата си. Съответно, из градове и села растат едни младежи, които с нетърпение "избутват" училище, без да се и замислят да продължат обучението си. Просто защото тях ученето "не ги влече".
Животът обаче е труден и те са принудени да започнат да работят. С нулевата си квалификация и познания обаче, те просто допълват армията от бармани, сервитьорки, продавачки, бензинджии, зидаро-мазачи и изобщо, нискоквалифициран персонал.
България обаче не е Германия. На нискоквалифицирания персонал тук се плаща малко.
Така, ядосани, същите тези младежи започват, както родителите си, да псуват държавата - как можело да се бъхтят по цял ден за някакви мижави 400 лв заплата! Изобщо няма да им седят и да им работят. Съгласни са на работа, но нищо под 1000 лв.! Иначе това си е жива подигравка.
Само че милите хиляди неоправдани и експлоатирани млади българи трябва да разберат едно нещо.
За да ти дадат 1000 лв. заплата, трябва да представиш нещо в замяна - знания, умения, опит. А това може да стане, само ако си образован. Ако си избутал училище с 300 зора, няма как да взимаш 1000 лв просто ей така, щото си голям тарикат и ги разбираш нещата. В България мързелът е нископлатен. Ако не искаш да си нископлатен, седни си на задните седалищни части и запиши нещо перспективно. Наблягам на "перспективно", защото да учиш 4 години космонавтика, а после да ревеш, че нямаш работа, е същата глупост. България няма вопиюща нужда от космонавти. Въпрос на елементарна адекватност е да не си губиш времето с глупости.
Държавата на никой не е длъжна. Сами правим избори и си носим последствията за това.
Ако изберем да си останем прости, държавата не е длъжна да ни спасява от собствената ни глупост. Същото важи и ако направим тъп избор.
Същото, между впрочем, е валидно и ако изберем да учим до самозабрава, а после да изискваме астрономическа заплата, като че ли някой ни е длъжен да ни позлати, само защото сме избрали да учим 10 години. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

4 коментара:

Анонимен каза...

"За да ти дадат 1000 лв. заплата, трябва да представиш нещо в замяна - знания, умения, опит. А това може да стане, само ако си образован. Ако си избутал училище с 300 зора, няма как да взимаш 1000 лв просто ей така, щото си голям тарикат и ги разбираш нещата."
Трогателно, но невярно, щото всекидневието тотално го опровергава - за да "управляваш държавата", да си замогнал се милиардер или телеводещ в BG не ти трябва образование, нито да четеш книги...
Пуснете си телевизоро за да видите успелите хора...

Анонимен каза...

Ми нал ти си приподавател. Оти не са вземеш в руки. С тез видеа дет си ги набълвал, онли в ТВУта мойш са риализура.

Симеон Лечев

Анонимен каза...

Не съм съгласен, че расте менте поколение. Младите хора са много по различни от нас, но в никакъв случай не са менте. Не зависимо, че образованието ни не отговаря на съвременните изисквания и тенденции, в тези млади хора в които е заложена стойност човешка, те ще преодолеят недъзите на системата и въпреки всичко ще проявят себе си.

Томи Томев

Ангел Грънчаров каза...

Дано си прав, Томи, ще се радвам да си прав, а аз да греша. Но имам чувството, че това, което казваш за младите, важи само за единици сред тях, а аз говоря за мнозинството. Що е менте-поколение? Такова, сред което водеща тенденция е ценностната празнота, нихилизмът, доминиране на криворазбраните пошли интереси, безпардонността, деморализацията, бездуховността. Хайде ако искаш да не го наричаме "менте-поколение", а чалга-поколение. Това са хора, на които идол е Слави Трифонов и разните там певачки, не им знам точно имената. Какви "ценности", с извинение, им втълпява чалга-"културата"? Лъжовни, лъжливи, менте-ценности, нали така?

Има сериозен проблем: как да се помогне на огромната част от младите, които са затънали в тресавището на бездуховността, на ценностната празнота и катастрофа? Не бива да се подценява този проблем според мен.

А че има сред младите тук-там сериозни, търсещи истината, разбиращи, работещи, способни и прочие млади хора - има ги, разбира се. Но са малко. Огромната част по моето възприятие са в такова нравствено състояние, че ще си похабят и силите, и талантите.

Дано не съм прав. Дано да греша. Дано да са напразни страховете ми. Но се страхувам, че нищо чудно да излезе, че съм прав.