Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 25 април 2018 г.

Нима човекът е истински свободен единствено когато е сам?


Vladimir A. Kalchev: СВОБОДА ИЛИ САМОТА? За да си свободен трябва ли да си самотен? И ако си самотен дали си свободен? Всеки както го разбира да избира... изборът е твой!

Кратък мой коментар: Е, не е така де. Решаването на проблема не е въпрос на избор, работата е да се разбере каква е истината по въпроса.

Който не обича самотата, не обича и свободата: човек е свободен единствено когато е сам. (Артур Шопенхауер) Казал го е великият философ. Прав е по този пункт.

Само обаче отчетете това, че според Шопенхауер такова нещо като свобода... няма! Свободата за него е коварна илюзия. (Аз обаче не смятам така, мисля различно по този въпрос в сравнение с Шопенхауер.)

А за размисъл по въпроса ви цитирам още една негова забележителна мисъл:

Човекът винаги прави само това, което иска, и все пак прави това по необходимост. А това се обяснява с факта, че той вече е това, което иска: тъй като от това, което той е, необходимо произлиза всичко, което той някога прави. Нашата дейност е чиста проява на собствената ни същина.

Приятни размисли! Пък и не е грях да почетете, да отворите някоя книга за свободата (и човека), писана от философ.

Примерно в моята книга със заглавие УНИВЕРСУМЪТ НА СВОБОДАТА съм казал най-важното, което всеки човек би следвало да знае за човешката свобода. Четенето не е толкова вредно - както кой знае защо си мислите. :-)


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

ПО-ДОБРЕ ДА УМРА ОТКОЛКОТО ДА ОТВОРЯ ДА ЧЕТА ТВОЯ КНИГА, НЕКАДЪРНИКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МОЖЕ ЛИ КНИГИ, ПИСАНИ ОТ ДОКАЗАН ПО АДМИНИСТРАТИВЕН РЕД НЕКАДЪРНИК КАТО ТЕБ ДА ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ ЧЕТЕНИ??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!