Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 6 ноември 2015 г.

Текстът на подписката до министъра Т.Танев, поставяща някои необходими въпроси около агонията в образователната система



По повод на вчерашната публикация със заглавие Инициативна група от граждани събира подписи под искане г-н Министърът на образованието и науката да уволни директорката на ПГЕЕ-Пловдив се намериха граждани, които заявиха, че са готови да си дадат имената и подписите под една такава подписка или петиция до г-н Министърът на образованието и науката проф. Т.Танев. За момента нито един работещ в ПГЕЕ-Пловдив обаче, както и можеше да се очаква, не се е обадил да заяви, че е готов да стори същото, което означава, че никой не смее да си сложи "главата в торбата", т.е. моята теза за царящия в това училище страх от репресии от страна на авторитарната директорка се потвърждава бляскаво. (Както и всяка друга истина на този свят се потвърждава, истината даже на този свят, където много-много не се цени, въпреки това се потвърждава винаги изключително бляскаво!)

Та значи тази сутрин ще опитам да подготвя, въпреки краткото време, с което разполагам, въпросната подписка и да я пусна, та да се подписват гражданите и данъкоплатците, които не са съгласни от техните пари директорката на ПГЕЕ-Пловдив да плаща обезщетения, съдебни разходи, глоби, адвокатски хонорари и прочие за цяла една поредица от загубени съдебни дела.

Понеже се обадиха също така и граждани на други държави (примерно от Украйна), които са готови да подкрепят петицията до нашия министър, то мога тук да отбележа, че тяхната подкрепа е напълно възможна на основание една чисто човешка солидарност, един вид по общочовешки хуманни подбуди, казвам това, защото те в случая не могат да имат някакъв материален интерес (не са данъкоплатци на българската държава), но къде, моля ви се, е доказано, че материалното е по-значимо от идеалното, от духовното, от нравственото и пр.?!

Ето примерния текст на петицията, да не бързам сега да я качвам на сайта за събиране на подписи, щото поради бързането може да станат грешки или да пропусна нещо важно. Слагам я тука, та който иска, да предложи добавки или корекции, да я ошлайфаме като текст, пък следобед или утре, живот и здраве да е само, ще я качим на сайта за събиране на подписи. Ето какво за момента разполагаме като текст:

До проф. Тодор Танев, Министър на образованието и науката, София

ОТВОРЕНА ПОДПИСКА, СЪДЪРЖАЩА НЯКОИ НЕОБХОДИМИ ВЪПРОСИ

Уважаеми г-н Министър,

Пишем Ви по един съвсем конкретен повод, която обаче добре олицетворява тежката, бихме си позволили да кажем катастрофалната ситуация в подведомствената ви сфера - особено в най-важното, в нравственото й измерение, щото това все пак е сфера на образованието, възпитанието, личностното и духовното израстване на младите, да не забравяме това. Ето за какво става дума.

Директорката на ПГЕЕ-Пловдив Стоянка К.Анастасова (назначена на поста си през лятото на 2010 от тогавашния министър на образованието и науката Сергей Игнатов) за времето на своето паметно управление се прочу с това, че си има доста сериозни проблеми с правосъдието: много нейни решения и заповеди бяха обжалвани от жертвите на произвола й по съдебен ред и бяха отменени от съда. Тук няма да изброяваме колко и какви конкретни съдебни дела тя загуби или и на път да загуби, Вашето ведомство е добре информирано по тези случаи, въпреки че до този момент не е реагирало, кой знае защо, никак - с оглед да спомогне тази аномалия да бъде отстранена или поправена. Та в тази връзка ни се налага да Ви зададем следните необходими въпроси, с оглед да опитате да осмислите по-добре създалата се ситуация, с оглед да си изпълните най-сетне задълженията:

1.) Какво следва да направи МОН след като за кой ли път съдебната власт произнася осъдителна присъда или пък отменя неправилно решение на директорката на ПГЕЕ-Пловдив?

2.) Правомерно ли е разноските за обезщетения за нанесени неимуществени щети на жертвите, за глоби, за адвокатски възнаграждения и прочие за тази поредица от нескончаеми съдебни дела, заведени срещу директорката на ПГЕЕ-Пловдив, да бъдат поемани от бюджета на училището, т.е. да бъдат плащани от нас, данъкоплатците?

3.) Не е ли по-естествено тия пари да ги плати от собствения си джоб самата съгрешила, самата ръководителка, която е известна най-вече с толкова многото погрешни решения, които след това съдът отменя като неправомерни, неправилни и незаконни?

4.) Какви организационни изводи възнамерява да си направи ръководството на МОН, което е назначило г-жа Анастасова на този отговорен пост, след като се стигна до тази ситуация съдът толкова често да отменя неправилно взети от нея решения?

5.) Дали ръководството на МОН все пак не е поне малко обезпокоено, че на тази база може да се направи логичния извод, че най-вероятно и много други решения на въпросната директорка, придържаща се към такъв анахроничен, авторитарен и волунтаристичен стил на ръководство, също са неправилни, също нанасят вреди на училището, нищо че не са били обжалвани по съдебен ред?

6.) При това положение готово ли е ръководството на МОН да продължи и занапред управленския директорски мандат на г-жа Анастасова, не е ли по-разумно той да бъде предсрочно прекратен?

7.) Правена ли е изобщо някаква атестация на г-жа Анастасова като директор, защо резултатите от нея не са публично огласени?

Като данъкоплатци настояваме тези изводи на МОН да бъдат публично огласени в най-скоро време. Също така държим да бъдат подобаващо наказани и длъжностните лица от РИО-Пловдив, които покровителстват въпросната ръководителка и не сториха нищо с оглед да спрат произвола й.

Ние, гражданите, които сме силно обезпокоени от тази фрапантна история с ръководството на ПГЕЕ смятаме, че си изпълняваме своя човешки и граждански дълг като Ви задаваме тия важни и необходими по нашата преценка въпроси. Много държим да ни информирате за предприетото от ръководството на МОН по посока на решаване на визирания проблем - и то в най-скоро време.

10 ноември 2015 г. (Предлагам да изпратим подписката до МОН на тази все пак историческа дата, това има и известен символичен смисъл!)

Този е текстът. Моля, давайте конкретни предложения за промени, добавки, редактиране и пр. Хубав ден ви желая! Бъдете здрави! Бързам да не закъснея за работа, дано не съм направил някакво големи грешки, нямам време даже да прочета написаното.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

4 коментара:

Анонимен каза...

Никой няма да те подкрепи защото ти си един долен лъжец и клеветник. Никакво дело не си спечелил защото всичките ти дела срещу госпожа Анастасова са висящи и нерешени окончателно. Нашият сплотен колектив, колектива на ТЕТ ЛЕНИН до последния си член стои зад нашата любима директорка. Теб никой не те подкрепя и няма да те подкрепи. Защото си подлец и аморален тип. Заслепен си от злоба защото госпожа Анастасова ти даде да разбереш какво си - един нещастен и завистлив некадърник който не става за учител. Мястото ти е в селските училища ще размяташ крачоли там, даже и от тях ще те изгонят. А за обидите ще си платиш по съдебен ред. Няма възмездието да ти се размине.

Анонимен каза...

Грънчаров, ами ако госпожа Анастасова все пак спечели и двете твои дела тогава ще и се извиниш ли за оклеветяването и? Уверяваме те тя взема и много правилни решения. Тя получи награда от МОН за най-добра професионална гимназия. Нашето училище има и много други постижения. За разлика от времето когато директор беше твоя любимец Паунов когато гимназията едва креташе. Много жалко за теб че си толкова необективен защото Паунов и Асса те използват и те насъскват да плюеш госпожа Анастасова.

Анонимен каза...

Дано загубиш делата!

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря, благодаря, другарки, много сте любезни! :-) Благодаря за пожеланието - да ви се връща! :-)